Matific İle Eğlenceli Matematik

 Oyunlaştırılmış matematik... Kulağa  ne kadar hoş geliyor değil mi? Çoğu öğrenci hatta yetişkinler tarafından matematik dersi pek eğlenceli bulunmamaktadır. Peki sizce matematiği bu kadar sıkıcı hale getiren nedenler ne olabilir? Bu soruya benim cevabım dersin işleniş biçimi olurdu. Matematik dersini konuyu öğren, daha sonra konu ile ilgili soru çöz döngüsü şeklinde işlemek dersi hem sıkıcı hale getiriyor hem de matematiği sadece soru çözmeden öteye götüremiyor. Bu yazımda bahsedeceğim ''Matific'' ise matematikle ilgili bu sorunu ortadan kaldırmayı yani öğrencilerin matematiğe dair olumsuz tutumlarını yıkmayı amaçlayan bir Web 2.0 aracı. Matific platformunda matematik ile ilgili birçok oyun yer almaktadır. Bu platformda yer alan oyunlar ana sınıfından altıncı sınıfa kadar olan konuları içeren her seviyeye uygun oyunlardır. Matific'i ücretli ya da ücretsiz kullanabilirsiniz. Uygulamanın ücretsiz versiyonunda sitede yer alan oyunlara ulaşabilir;ücretli versiyonunda ise öğrenci ekleyerek sanal sınıf oluşturabilir, öğrencilerin seviyelerine göre sınıfı gruplara ayırabilir, öğrencilere ödev verip onları takip edebilirsiniz. Kısaca ücretli versiyonunda dersine girdiğiniz sınıfları kontrol edebilirsiniz.

Matific Nasıl Kullanılır?

Aşağıda Maitfic'in kullanımını anlattığım bir video yer almaktadır.

Yukarıda da bahsettiğim gibi Matific'i ücretsiz kullanmak istersek sadece sitede yer alan oyunlara erişebiliyoruz. Ücretli versiyonunu kullanmak için üye olmamız gerekiyor. Ücretli olarak kullanabileceğimiz özellikler aşağıdaki gibidir:

 

Öğrencilerin çalışmalarındaki durumlarını kontrol edebilirsiniz. Çalışmalarına başlamayan, çalışan ya da görevini tamamlayan öğrencileri buradan takip edebilirsiniz.

Otomatik atama kısmında öğrencilere verilen ve verilecek olan ödevlerin içeriklerini görebiliyoruz. Çalışmaları yönet diyerek atamaları düzeltebiliriz.


Çalışmaları yönet kısmına bastıktan sonra öğrencilere atanan oyunlar görülmektedir. Burada öğrencilerin yapacakları görevlere ekleme çıkarma yapabilir; bunları düzenleyebiliriz.



Yardıma ihtiyacı olan ve çalışmalarında çok iyi olan öğrencileri buradan görebiliriz. Aynı zamanda öğrencilerin gelişimine yardımcı oluruz.

Yardıma ihtiyacı olan öğrencilerin alt kısmında öğrencilerin durumunu ve sınıfın not ortalamasını görebileceğiniz bir tablo yer alıyor.
                              

Yukarıdaki bölümde öğrencileri yönetebilir, grup ekle kısmından sınıfınızı seviyelere ayırabilirsiniz.

Öğrencileri ekledikten sonra Matific bize mail olarak öğrenciler için barkod yolluyor. Öğrenciler bu barkodu okutarak ödevlerini yapabiliyor.



Raporlar kısmında öğrencilerin kaç yıldız aldığına bakabiliyoruz.


 Matific'in Avantajları Nelerdir?

Matific renkli içeriği sayesinde oldukça dikkat çekici bir uygulama olup çerisinde yer olan oyunların öğretim programındaki kazanımlar ile uyumlu olması ve her seviyeye uygun egzersizler içermesi bence uygulamanın en büyük avantajlarından biri.

Herhangi bir oyunu açtığımız zaman karşımıza öğrenci ve öğretmen görünümü şeklinde iki bölüm çıkar. Öğrenci görünümüne basarak oyuna;öğretmen görünümüne basarak oyunun hangi konuya hangi kazanıma ait olduğunu görebiliriz. Öğretim programı ile uyumlu, olması içerisinde yer alan oyunların seçiminde öğretmenlere büyük kolaylık sağlıyor. Matific'te yer alan oyunların amacı kazanmak ya da kaybetmek değil. Zaten öğrenciler herhangi bir oyunu oynarken yanlış yaptıklarında Matific onlara tekrar deneme şansı sunuyor. Yine aynı şekilde hata yaparlarsa öğrencilere ipucu vererek doğru sonuca ulaşmalarını sağlıyor. 

Öğrenci hesabına girdiğimizde açılan öğrenme dizisi, öğrencilerin yapacağı çalışmaların bu şekilde bir haritaya aktarılması bence Matific' in en güzel özelliklerinden biri. Öğrencilere verilen ödevlerde  hem oyun hem de her oyun bittikten sonra ilerleyebileceği seviyelerin olması ödev yapmayı farklı bir boyuta taşıyor. Öğrencilerin kaydettiği ilerlemeye göre başarı sertifikaları gönderebilirsiniz. Sertifikalar öğrenciyi daha da motive edecektir.

 Matific'in: içeriği, renkli oyunları, oyunların kazanıma uygun oluşu ve öğrencilerin yapacakları görevleri bir oyun gibi sunması uygulamanın avantajlarından birkaçı. Oyun tabanlı öğrenmeyi amaçlaması matematiğin farklı yönlerini öğrencilere göstermeye yardımcı oluyor. Bilgisayar, tablet ve mobil cihazlarda kullanılabilir olması Matific'e ulaşılabilirliği daha kolay hale getiriyor. 

Matific'in Sınırlılıkları Neler?

Matific'te sınıf oluşturmanın ve öğrencileri yönetmenin ücretli versiyonunda kullanılması ve sitede ücretsiz olarak kullanabileceğimiz oyun sayısının az olması uygulamanın sınırlılıklarındandır. Aynı  zamanda ana sınıfından 6.sınıfa kadar olan müfredatı kapsamasından dolayı uygulama daha çok ilkokul düzeyine hitap ediyor. Bence 7 ve 8.sınıfla ilgili oyunlar eklenerek uygulama okul öncesi, ilkokul ve ortaokul düzeyine uygun hale gelebilir.

Platformu Verimli Kullanmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Matific oyun tabanlı öğrenmeyi amaçladığı için içerisinde oldukça renkli oyunlar yer almaktadır. Bu oyunları derste kullanırken öğrenciler konudan koparak sadece oyuna odaklanabilirler. Amaçları sadece seviye geçmek olabilir. Bu durumun önüne geçmek için öğretmen yönlendirme yapmalı. 
  • Öğretmenler öğrencilerinin ilerlemelerini takip etmeli; yardıma ihtiyacı olan, ödevini yapmamış ya da geride olan öğrenciler ile ilgilenmelidir.. Önde giden öğrencilere ise yeni oyunlar atanmalıdır.
  • Matific'te yer alan oyunları derste doğru yerlerde kullanırsak daha etkili olur. Öğrencilerin sıkıldığı, dikkati dağıldığı ya da konuyu anlamadığını hissettiğimizde kullanabiliriz. Veya öğrencilerin ön bilgilerini pekiştirmek için dersin giriş kısmında da yer verebiliriz.



















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Powtoon Nedir?

Socrative

MindMeister Nedir?