Powtoon Nedir?

 


Pawtoon eğitimde, iş hayatında ya da kişisel alanda kullanabileceğimiz; sunumlar, animasyonlar, karikatürler ve dijital hikayeler yapabileceğimiz oldukça renkli bir web2.0 aracıdır. Pawton'un içerisinde yer alan materyallerle farklı içerikler hazırlayabilirsiniz. Basit yapısı ile herkesin içerik üretebileceği Powtoon'dan eğitimde de yararlanılabilinir. Öğrencilerin dikkatini çekecek sunumlar ile dersleri  renklendirebilir; derste işlediğimiz konularla ilgili animasyonlar hazırlayarak derse giriş kısmında kullanabileceğimiz dikkat çekici materyaller üretebilirsiniz. Aynı zamanda ders esnasında konunun önemli noktalarını vermek ve ders sonunda konuyu pekiştirmek için  de kullanılabilinir. Öğrencilere Pawtoon'dan öğrendikleri konularla ilgili ödev verip kısa videolar, dijital hikayeler yapmalarını isteyebilirsiniz. Bu şekilde derste birçok noktada Powtoon'dan yararlanabilir ve öğrencileri teknolojiyi doğru bir şekilde nasıl kullanılabileceğini göstermiş olursunuz.  
Pawtoon'u hem ücretli hem ücretsiz bir şekilde kullanmak mümkündür. Ücretsiz özelliğinde hazırlayacağınız videolar 5 dk ile sınırlıdır. Aynı zamanda konuşma balonları, animasyon karakterleri, nesneler ve yazı tipi özellikleri de ücretsiz versiyonunda sınırlı sayıdadır. HD ve full HD görüntü kaliteleri ücretli versiyonunda bulunmaktadır. Hazırlayacağınız videonun boyutu ücretsiz versiyonunda 100 mb ile sınırlı olup, yaptığınız videoları ücretli versiyonunda indirebilirsiniz.  Videoları ücretsiz versiyonunda indiremeseniz de Youtube ve Facebook gibi sosyal medyalara yükleyip kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Pawtoon sunumunu Powerpoint'e aktarabilirsiniz. Pawtoon ücretli özellikleri ne kadar fazla olursa olsun ücretsiz özellikleriyle de oldukça farklı ve etkili içerikler üretilebileceğiniz bir Web2.0 aracıdır.

PAWTOON NASIL KULLANILIR?



Pawtoon'un internet sitesine buradan ulaşaşabilirsiniz. Bu internet sitesine girip üye olduktan sonra sunum yapmaya başlayabilirsiniz. Pawtoon'u nasıl kullanacağımızdan kısaca bahsettim. Daha detaylı bilgi için yukarıda yer alan Pawtoon'un nasıl kullanılacağına dair çektiğim videoyu izleyebilirsiniz.
  

  1. Pawtoon'a üye olup giriş yaptıktan sonra karşımıza bu şekilde bir ekran çıkıyor. Bu ekranın sağ tarafında önceden hazırladığınız sunumları sol tarafında ise şablonları(templetas) görebiliyorsunuz. Hazır şablonları kullanmak istemezseniz blank kısmından  kendi tasarımınız videoları hazırlayabilirsiniz.




          

       2. Blank' a bastıktan sonra karşımıza hazırlayacağımız slaytımızın sayfalarının yatay, dikey ve kare şeklinde nasıl konumlanacağını seçiyoruz.
      

       3. Daha sonra karşımıza oluşturduğumuz Pawtoon'un nasıl görünmesini istediğimize  dair bir soru çıkıyor. Tercihimizi yaptıktan sonra Powtoon'umuzu tasarlamaya başlayabiliriz.
                                          



      4. İçerik oluşturmamız için böyle bir ekran karşımıza çıkıyor.  Sağ tarafta  arkaplan, müzik ve animasyon gibi materyaller ekleyebileceğimiz alan yer alıyor. Sol tarafta yeni bir slayt eklemek için seçenek var. Alt kısımda  yer alan zamanlayıcı bir slaytın süresini ve hangi animasyonun ne zaman çıkacağını ayarlamamıza yardımcı oluyor.
 Pawtoon' u bu şekilde kullanarak basit bir şekilde renkli içerikler hazırlayabilirsiniz.


Pawton'un Avantajları ve Sınırlılıkları?

Pawtoon' un içinde yer alan materyallerin hepsi ücretsiz değil. Bu uygulama  için bir sınırlılık olsa da ücretsiz özellikleriyle farklı birçok sunum ve video hazırlanabilir. Uygulamanın diğer sunum ve video araçlarından en büyük farkı animasyon ekleme özelliği olmasıdır. Timeline kısmı bence  Pawtoon'un en güzel avantajlarından biri. Timeline kısmını kullanarak hangi nesnenin ya da karakterin ne zaman ortaya çıkacağını ayarlayabiliyoruz. Bu özelliği kullanarak kısa videolar oluşturabiliriz. Oluşturduğumuz videoları  ya da slaytları ücretsiz versiyonda indiremiyoruz.  Pawtoon  bize Youtube'a yükleme gibi bir seçenek sunsa da internetin olmadığı yerlerde sunumları ya da videoları kullanmak zor olacaktır. Pawtoon' un  Türkçe dil desteği olmaması da uygulama için bir sınırlılıktır. Öğrenciler kullanırken zorlanabilir.

 Pawtoon' u Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Uygulamanın  Türkçe dil desteği olmadığı için öğrencilere Pawtoon üzerinden ödev vermeden önce kısaca Pawtoon' un kullanımından  bahsetmeliyiz.
  • Yapacağımız sunumlarda ve videolarda gereksiz ögelere yer vememeliyiz.
  • Videolara müzik eklemek istersek ekleyeceğimiz müzik videoyu bozmamalı, dikkat çekici olmamalı.
  • Hangi  konuda içerik hazırlayacaksak temamız konumuza uygun olursa daha etkili sunumlar  hazırlayabiliriz. Yükleyeceğimiz medyalarda konumuza uygun olmalı.
  • Timeline kısmını kullanırken nesnelerin ve  karakterlerin görünürlüğünü ayarlarken dikkatli olmalıyız. 
Powtoon kullanarak hazırlamış olduğum dörtgen çeşitleri slaytıma buradan ulaşabilirsiniz.

















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Socrative

MindMeister Nedir?