Socrative



  Değerlendirme  bir öğrenme sürecinin en önemli ögesidir. Öğrenen  kişilerin süreç sonunda kazandıklarını,  eksik olduğu noktaları, öğretmek için uyguladığımız yöntemlerin kullandığımız materyallerin yeterliliğini görebilme gibi daha birçok imkan sunar değerlendirme. Eğitimde belirlenen yeni yaklaşımlar değerlendirmenin öğrenme sürecinin sadece sonunda değil tüm süreçte yapılması gerektiğini söylüyor. Değerlendirmeyi geri dönütlerle desteklemek öğrenmeyi daha kalıcı hale getiriyor. Sınıf ortamında süreçte ve süreç sonunda yapılan değerlendirmelerde öğrencilere geri  dönüt vermek zor olabiliyor. Özellikle kalabalık sınıf  ortamlarında bu durum daha zor hale geliyor. Öğrencilere  değerlendirme  yapabileceğimiz birçok Web 2.0 araçları bulunmaktadır. Bunlardan biri  olan Socrative sınıf içinde ya da sınıf dışında  öğretmenin belirlediği zaman dilimlerinde  öğrencilere  quizler uygulandığı ve quiz sonuçlarını değerlendirip öğrencilere geri dönüt verildiği bir Web 2.0 aracıdır. Socrative'den yararlanarak bir  konuyu işlerken öğrencilere küçük sınavlar yapabilir, uyguladığımız sınavın sonuçları ile ilgili raporlar alabilir  ve bu raporlar üzerinden analiz yapabiliriz.Yaptığımız analizlere  göre öğrencilerin eksiklerini tespit eder, öğrenciye geri dönüt verebiliriz.  Analiz sonuçlarında bir konu üzerinde  herkesin yaptığı bir hata varsa derste bu konuya tekrar geri dönüp eksik konuları tamamlayabiliriz. Socrative'i öğrencilerin ön bilgilerini hatırlatmak amacıyla dersin giriş  kısmında; işlediğimiz konularda öğrencilerin öğrenmelerini görmek için ders sonunda kullanılabilinir. Öğrencilere anında geri dönüt verme imkanı sunan bu araçta çoktan seçmeli, doğru yanlış ve kısa  cevaplı sorular olmak üzere 3 farklı tarzda soru hazırlayabiliyoruz. Hazırladığımız testleri öğrencilerin çözmeleri için paylaşıma açıp bize ait kodları öğrencilerle paylaşarak sınavlara girebiliyorlar. Aynı zamanda hazırladığımız testleri öğrencileri gruplara ayırarak da uygulayabiliriz. Öğrencilere giriş yaparken hangi grupta yer alacağını kendileri tercih  edebilir. Öğretmenler sorulara doğru cevap verdikçe grupların ilerlemelerini aşağıdaki şekilde görebilirler.

Socrative Nasıl Kullanılır?




Socrative' in nasıl  kullanıldığını kısaca aşağıda anlattım. Kullanımına dair daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz bu konuyla ilgili çektiğim yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
  1. Socrative'in sitesine  bu adresten ulaşabilirsiniz.
  2. Socrative'in sitesine girdikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza  çıkıyor.
  3. Login kısmına giriş yapmak için tıklıyoruz. Üye değilsek Sign up now kısmından üye oluyorsunuz. Eğer üye iseniz teacher login kısmından giriş yapıyoruz.
  4. Giriş yaptıktan sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran açılıyor.  Üst kısımda yer alan Kaplan2357 bana verilmiş bir kod.  Bu kısımda yer alan kodları öğrenciler ile paylaşarak öğrencilerin hazırlamış olduğumuz sınavlara girmelerini sağlıyoruz.
  5. Quizzes kısmına basıyoruz. Karşımıza önceki yaptığımız quizler çıkıyor. Add quiz' e basarak yeni quiz oluşturuyoruz.
  6. Untitled Quiz yazan kısma testimizin başlığını yazıyoruz. Karşımıza soru tarzları çıkıyor. Bunlardan birini seçerek soru hazırlamaya başlıyoruz. Daha sonra Save and Exit diyerek hazırladığımız testi bitirip kaydediyoruz. 
  7. Reports kısmına basarak testlerle ilgili raporlara ulaşmak için tıklıyoruz. Karşımıza  önceden  hazırladığımız testler çıkıyor. Bunlardan birine basarak öğrencilerin bu testte yaptıklarının raporu karşımıza çıkıyor.
  8. Launch kısmında yer alan Space Race kısmına basarak öğrencileri gruplara ayırarak yaptığımız quizleri uygulayabiliriz. 

    Socrative' in Avantajları ve Sınırlılıkları

Socrative' in tüm mobil cihazlardan ulaşılabilir olması öğrenciler  ve öğretmenler için kolaylık sağlıyor. Öğrencilere uyguladığımız testlerin raporlarını görebilme ve öğrencilere hemen geri dönüt verebilme şansı olduğu için uygulamayı ders dışında kullanabilme şansımız yüksek. Socrative' i sadece ders için değil öğrencileri tanımak için  de kullanabiliriz. Anketler hazırlayarak öğrencilere uygulayabiliriz. Test sonuçlarında ayrıntılı öğrenci raporlarını görebilmek bence uygulamanın en büyük avantajı. Sınıfı gruplara bölüp öğrencilere mini sınavlar yapabiliriz. Gruplar  arası bilgi yarışması yapabiliriz. Bu özellikte bence uygulamanın bir diğer avantajı.Sınavların rapolarını Exel'e aktarabilmekte güzel özelliklerinden biri Socrative' in . Soruları resim, ses ve video gibi medya ile destekleyebilmek de bir avantaj. Sınırlılık  olarak söyleyebileceğim özellik sorulara ya da quizlere süre özelliğinin olmamasıdır. Süre özelliği getirilerek öğrenciler zamanı kontrol edebilirler ve hızlarına ayarlamayı öğrenebilirler. 

Socrative Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Sınavlarda yer alan soruları dikkatli hazırlamalı kazanımlara  uygun  sorular seçmeliyiz.
  • Uygulama üzerinden geri dönüt vermeyi ihmal etmemeliyiz.
  •  Mobil cihazlara  ya da internete ulaşım her öğrenci için mümkün olmadığından ödevler verirken bu durum göz önünde bulundurulmalı. Eğer okul teknolojik yeterliliğe sahip değilse hazırlanan sınavlar öğrenciler için çıktı alınabilir.
Tam sayılarla ilgili hazırlamış olduğum quize  Socrativ' e üye olarak  buradan ulaşabilirsiniz. Eğer üye olmak istemezseniz hazırladığım quizin pdf belgesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Powtoon Nedir?

Matific İle Eğlenceli Matematik